23/07/2018
Cultuur
1 foto
Video
Vrouwelijke stroppendragers
Vrouwelijke stroppendragers
 Een traditie is misschien ingezet! Nu voor het eerst de vrouwelijke Stroppenstoet.. 
Feestleider van de Korenmarkt Tineke De Ryck wou dit al lang, en had het zich al een tijd voorgenomen..  deze Gentse Feesten was het moment.. na overleg, hier en daar polsen.. werd het voornemen gerealiseerd.
 
 Op donderdag 19 juli vertrokken 30 vrouwelijke Stroppendragers, gekleed in een donkerblauwe tabbaard en met Gentse strop om de hals voor een ‘gang’ door de Gentse straten.
Tineke had haar volgelingen gebriefd, geen juwelen aan, (geen brillen indien mogelijk), op armlengte van elkaar, sober, niet reageren op het publiek, ingetogen, bewust van het gebeuren en met respect voor de traditionele Stroppenommegang.
En zo gezegd zo gedaan!
Achter de coulissen was de spanning te snijden.. hoe ging het verlopen? 
De Verdammte Spielerei ging hen voor, Tineke zette de eerste stap.. en de Stroppendraagsters volgden haar blootsvoets.. langs de Korenmarkt, Donkersteeg, Botermarkt.. terug naar de Korenmarkt.
Die Verdammte Spielerei bracht gepaste muziek en vormde bij aankomst een erehaag voor hen: de eerste Stroppendraagsters.
 
Daarna kwamen de emoties los.. zo door Gent lopen, de historie van Keizer Karel en de oorsprong van de Strop kunnen tonen, deed heel wat in het Gents hart van de eerstelingen.
 
Wat de toekomst zal brengen zal de tijd uitwijzen.
De intentie is gezet.